2016. április 27., szerda

Frühwarnsystem

A Frühwarnsystem azt jelenti Ausztriában, hogy ha egy gyerek tanulmányi eredményeivel probléma van az iskolában, pl. bukásra áll egy tárgyból, akkor a szülő kap egy Frühwarnung-ot, azaz korai figyelmeztetést, rajta egy dátummal, hogy akkor fáradjon be a szülő az iskolába, és a pedagógussal megbeszélik a teendőket a javítás és felzárkóztatás érdekében. 
Itt viszonylag ritkán vannak dolgozatok, tehát kevés jegyből áll össze az év végi jegy, így az első egyes (itt ötös) dolgozat után is küldhetnek ilyet. Aki ilyet kap, az utána egy vizsgát (Prüfung) tehet egy előre megadott időpontban,  amikor a dolgozat tananyagát kérik rajta számon. Akinek ez sem sikerül, az év végén még egy vizsgát tehet, ha az sem, akkor következő szeptemberben pótvizsgázik.

A gyerekeim Außerordentlicher tanulói státuszban vannak a nyelv miatt, akiket idei évben csak abból osztályoznak, amiből pozitív eredmény tudnak elérni, és ez még egy évre meghosszabbítható. Ennek ellenére múlt héten kaptunk mi is ilyen Frühwarnung-ot, mivel a fiunk történelem dolgozata kettő ponttal lemaradt a pozitívan értékelhető eredménytől. Nem is értettem az egészet, és azt gondoltam, hogy a tanárnő tévedésből küldte, hiszen minket ez még nem érint. Mérgelődtem is magamba, hogy miért nem lehet erre figyelni, de természetesen a megbeszélt időpontra bementem az iskolába, ahol kiderült, hogy a pedagógus itt sem harap, és nem minden gonoszság, amit a szülő elsőre annak gondol.
A történelem tanár közölte, hogy úgy látja, hogy Vili igen sokat tud történelemből, érdekli is és egyre jobban követi a dolgokat németül az órán, továbbá nézzem meg a dolgozatot, amit tudott és elég sokat, azt mind jól. Márpedig őt osztályozni nem kell a státuszában, de lehet, és a lehetőséget szeretné neki megadni szóban, viszont ezt nekem is alá kellett írnom.
Ma megtörtént a szóbeli Prüfung, és halleluja, nem egész 8 hónap osztrák iskola után, a fiúnk németül szóban az osztrák gimnáziumban hármasra levizsgázott történelemből, az Oszmán Birodalomtól kezdve, Savoyai Jenőn és a Versailles-i kastélyon át, a manufaktúrák kialakulásáig mindenből kapott kérdéseket. És nyáron tényleg még csak néhány mondatot tudott németül.

Büszke vagyok rá!

Ui. nyilván nem álom jegy még, és most sem értett még mindent tökéletesen, de kezdetnek nagyon szép :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése